fredag 24. mars 2017

Et kort blir til

Hei! I dag vil jeg vise dere hvordan  jeg ofte lager kort. Det blir maaaange bilder, så håper dere henger med helt til slutt! Her er det lag på lag, embossing, rufsede kanter og kantstempling. Ikke alltid jeg bruker alle teknikker på en gang, men innimellom er det veldig gøy å slå seg skikkelig løs. :-)

Dette er forøvrig et bestillingskort hvor det skulle være rødt, tøft og lag på lag. Jeg lager en del kort på bestilling og de blir gjerne mer avanserte enn noen kort jeg lager selv. Vil jo at den som bestiller kort skal få valuta for pengene! ;-) Jeg synes kortene blir mye finere om man bruker flere mønsterark, gjerne to eller tre som passer sammen. Bruker ikke alt på alle arkene til samme kort, så da blir det litt overskudd som kan brukes på andre kort. Det gir mer liv og dybde i kortene å bruke flere ark som matcher på ulike paneler.

Så da begynner vi!

Først begynner jeg med å finne et bilde. Enten et stempel som jeg fargelegger eller et bilde fra nett. Her har jeg funnet et bilde ved å google (pin-up, polkadot eller noe i den dur). Det er ikke alltid jeg lagrer alle disse bildene jeg finner og det er jo noen ganger litt dumt. For det KAN jo hende at jeg vil bruke det samme bildet igjen en annen gang. Til slikt er Pinterest supert. Det tar ikke opp lagringsplass og det finnes utrolig mye å velge mellom! Akkurat dette bildet er ikke funnet på Pinterest, men ved god gammeldags googling ;-)

Etter at jeg har funnet bildet, velger jeg ut mønsterpapir som jeg synes passer. På dette kortet ble det mye prikker og hjerter. Jeg ville ta opp igjen prikkene på kjolen på kortet og da ble det ark fra både Maja Design (rødt og brunt prikkete og hvitt med hjerter) og Pion Design (bakgrunnsark med tekst).

Så planlegger jeg hvordan kortet skal se ut. Her var det lag på lag som var ønsket så da prøver jeg ut ulike oppsett før jeg blir enig med meg selv og kutter til panelene. Til slike lag på lag-kort er det kjekt å kunne bruke litt resteark og det hvite med hjerter er det.

Innsider med samme oppsett på den ene innsiden og skrivefelt på den andre. På venstre side pleier jeg ofte ha en stemplet tekst, mens her ble det en tag som skal stikke opp av lomma.

Og så starter jobben med og rufse alle kanter (bruker Primas distressing tool) og sverte alle kanter med Distress Walnut Stain. Her trenger man ikke være forsiktig, det gjør ingenting at det blir litt hakk i arkene når man rufser, det blir litt liv i kortet da og ser mer slitt ut.

Så ville jeg ha en del detaljer i rust. Så her er litt metall som er embosset med Ranger's rust-embossingpulver. Det samme er noen hjørner på papirarkene. 

Etter at alt er ferdig rufset og svertet, starter jobben med å montere sidene. Jeg begynner ofte og gjør ferdig innsidene før forsiden. Denne limes på helt til slutt.

Her begynner forsiden å ta form. Har punchet ut en pyntekant i ett av arkene og limt på litt charms. Tallene er stanset ut i mosegummi.

Forsiden ferdig med tall, navn, blomster og all pynt. I tag'en har jeg knytt tynn hampetråd i lysebrunt og sort. Jeg har også stemplet en liten tekst på denne og brukt et stempel som jeg stempler svakt i kantene. Skal forklare litt mer lenger ned.

Baksiden av tag'en med denne fine teksten fra North Star Design.

Så er kortet ferdig og klar for skikkelig fotografering. Jeg bruker ikke fototelt, men store hvite ark som underlag og opp mot veggen. Bruker mye lys fra flere kanter for å ikke få så mørk bakgrunn. Bruker også en blondeduk til bakgrunn noen ganger, og blomster eller andre effekter rundt for å skape litt mer liv i bildene. Her ble det nakent, med bare kortet i fokus.

Kortet har jeg laget med brettet på toppen og ikke i siden. Kortet gjør seg fint stående fremme selv.

Her er innsidene med tag'en i lomma og et stort skrivefelt med en enkelt stemplet tekst. 

På skrivefeltet (og tag'ene) har jeg brukt dette stempelet. Har først stemplet på et kladdeark og så stemplet bare en liten del av stempelet på skrivefeltet (dette er forresten gjort før arkene er limt på hverandre). Dette kan kalles annengangsstempling (noen kaller det for dobbeltstempling, men jeg synes annengangsstempling passer bedre), men jeg vet ikke om det har noe bedre navn.. 

Dette er en fin måte å gjøre et kjedelig hvitt skrivefelt litt mer spennende og man får nye bruksområder til stemplene! Jeg er veldig glad i slik kantstempling, bruker det mye. Man kan bruke ulike farger, mye eller lite sverte, mye eller lite av stempelet osv.

Det er ikke så ofte jeg lager så mye ut av baksiden, men mer på bestillingskort enn på andre kort. Vil at det skal være en sammenheng i hele kortet. Så det er ca samme oppsett som på forsiden.


Så nå håper jeg du fikk litt inspirasjon til å lage lag på lag-kort! Det er jo mange måter å lage kort på, og dette er bare én av de. Jeg håper at du kan ta med deg noen tips videre på veien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar